Sokan kérdezik mindenféle oldalakon, hogy milyen gépet érdemes venni, ha már nem zsebgépet akar az ember, hanem valami jobbat. Canon? Nikon? Valami más? De ha a márka meg is van, akkor is: melyik lesz nekem való? Én magam is sokat rágtam ezeket a kérdéseket, még évekkel ezelőtt, amikor az első tükörreflexes gépem vásárlásán gondolkoztam. Biztosan kell az nekem? Kihasználnám? Mennyivel lenne jobb a meglévő gépemnél?

Sokkal! A DSLR (Digital Single-Lens Reflex) kameráknál már különválik a gép, az objektív, és a vaku. A legtöbb gépben van egy minimális kis beépített vaku, de az nem ér többet, mint egy kisebb fényképezőgép vakuja.
A gép lényegében már csak az érzékelőért és a rögzítésért felel, a képet az objektív alkotja meg, ami cserélhető. Így az objektívtől fog lényegében függeni az, hogy milyen képeket tudsz majd készíteni. (Lásd tovább: Optikák fejezet)

Márkák

Legismertebb márkák: Canon, Nikon, Sony (Minolta), Pentax

Vannak profik mindegyik táborban, akik ugyanúgy lehetnek sikeresek, és ugyanúgy készíthetnek jó képeket. Ma már mindegyik márkának van belépő szintű gépe, amit a Canon-nál a négy számjegyből álló európai elnevezés jelez (1000D, 1100D, 1200D), Nikon-nál D3000-es sorozatba esnek (D3100, D3200, D3300), Sony-nál nem olyan régen még volt az SLT-A37 és az SLT-A38, mostmár csak az SLT-A57 és az SLT-A58 van hivatalosan. Pentax-nál a K-x a belépő szint, és ennél csak nagyobbakat árul.

Megapixel háború

… mert sajnos még nem a múlté! Egy fényképezőgépnek nem az az abszolút mérőfoka, hogy hány megapixeles felbontásra képes! A sok-sok megapixeles gépeknek csak akkor van értelme, ha aktívan szerkesztjük is a képeinket. Manapság a leggagyibb, legócskább tükörreflexes is tök automatán csinál olyan képet, hogy lepipálja a középkategóriás gépek automatikáját. Alapvető minőséggel tehát nem lesz baj. A nagy felbontásnak akkor lesz előnye, ha plakátot akarunk nyomtatni, stúdió minőséget akarunk, vagy vágni akarunk a képből! Nem attól lesz “jó” a kép, hogy nagy.

A FullHD kifejezés egy 1920×1080-as felbontású képet jelent, ami nem több, mint 2,5 megapixel. (A sok megapixelből vágáskor ennyit kell meghagynod ahhoz, hogy Facebook-on még tökéletesen nézzen ki a kép! Ha ennél kisebbre vágod, akkor már látható lesz a különbség.) Ma a legtöbb monitor csak ennyire képes. A jövő a 4K felbontásé, ami konkrétan 4x akkora, mint a FullHD. 2,5 x 4 = 10. Tehát a 4K is csupán 10 megapixel (és ez még a jövő). Ehhez képest ugye ma már nem ritka a 16-24 megapixel-re képes fényképezőgép.

Típusok

A jövőbe nem látok, de leírom, hogy most, 2014-ben a cikk írásakor mi a helyzet. Ez persze változhat! Javaslom a http://snapsort.com/ oldalt! Itt részletesen össze tudjátok hasonlítani a konkrét típusokat.

Canon-ból a belépő szintű gépeket nem ajánlanám kifejezetten. Olcsó műanyagok, viszonylag fapadosság jellemzi, és a szenzora sem feltétlen túl jó. Akkor már javasolnám a 650D-t, az 1200D helyett. Az 1200D árban a 150.000Ft alatti sávban helyezkedik el, aminél a 650D egy picit drágább, de így sincs 200.000Ft, viszont cserébe sokkal jobb felszereltséget kapunk, pl: kihajtható kijelző, külső mikrofon csatlakozási lehetőség, sokkal jobb fókusz rendszer, nagyobb fényérzékenység. A Canon belépő szint előnye, hogy olcsó (már akár 80-110.000 Ft körül is kapható), és nagy a lencse kínálat.

Nikon belépőszintből a D3200-as már nem olyan rossz, DE ugyanezért az árért már lehet kapni a Nikon alsó-közép kategóriájában futó D5100-at. Előbbi ugyan 24 megapixel-es, utóbbi pedig “csak” 16 (lásd ugye az előző fejezetet), de tisztább képet csinál, és nem túl kedvező fényviszonyok mellett összességében jobban teljest. A felbontásbéli különbség akkor jönne ki, ha stúdióban szeretnénk kidolgozni, vagy plakát méretben kinyomtatni a képeinket, vagy vágni akarunk a képből (és ez fog leggyakrabban megesni). Facebook-ra, vagy otthoni használatra így is több mint tökéletes mindkettő, hiszen az oldal butítja a feltöltött képeket, és egy 7 megapixeles kép is pont ugyanúgy fog rajta kinézni, mint egy 24 megapixeles. (Emlékezzünk az előző fejezetre!)

Sony-ból az SLT-A58 típust tudom ajánlani. A Sony sajnos nagyon-nagyon megosztó tulajdonságokkal rendelkezik (és most főleg ezeket emelném ki), valakinek nagyon tetszik, valaki egyenesen utálja. Ez főleg a technikából fakad: ez nem is DSLR a szó szoros értelmében, de ugyanolyan minőséget képvisel. Egyértelmű hátrányként szokták emlegetni, a digitális keresőt, az optikai kereső hiányát. Ez kifejezetten gyenge fényeknél problémát jelenthet, stúdióban viszont áldás, mert azonnal láthatod milyen képet készítettél, és azonnal lőhetsz újra, így kisebb az esélye, hogy a modelled kimozdul. Sorozatfelvételek készítésekor magasan kategórián felül teljesít a másodpercenkénti 8 felvételével. Canon/Nikon max 4-5 képet tud csinálni, és csak a felső-közép kategóriájuk közelíti meg a Sony alsó kategória sebességet. Sokkal több gyári effekt van benne, mint a Canon és Nikon gépekben, és a képstabilizátor sem az objektívben, hanem magában a gépben található, így azt nem kell minden objektívvel még egyszer megvenni.
HA, és ismétlem, HA a Sony különlegességeivel együtt tudsz élni, akkor kifejezetten ajánlom, mert ezért a pénzért (kb annyiba kerül mint a Canon EOS 1200D) ennyi mindent nem kapsz másik gyártótól (mert azért rengeteg minden van ám benne). Ha pedig a digitális kereső kiverte nálad a biztosítékot, akkor hagyd a fenébe!

Optikák

A gépeket megvásárolhatjuk önmagukban, ám ezt nem javasolnám kezdőknek. A kit-ben (készletben) érkező objektívvel ugyan nem fogja senki megváltani a világot, de kezdetnek jó lesz. A képeid minősége sokkal inkább múlik ezen, mint magán a gépen! Készletben általában 18-55mm-es lencséket adnak, amik kb 2,5x-es zoom-nak felelnek meg, ami elég kiábrándítóan hangzik. Az is. Én majdnem elsírtam magam, mikor láttam, hogy ez mennyire kevés.

Nem kell annyira aggódni: van viszonylag olcsó, nagy zoom átfogású objektív a piacon mindegyik géphez; de vigyázz, mert ezeknek zoom-tól függően fog változni a rekeszértékük (valahol 3,5-től akár 7-ig), és valamennyire toríztani is fognak. Ezeket az objektíveket hívják utazó zoom objektívnek. Érdemes lehet Vaterán, vagy különböző Facebook-os adok-veszek csoportokban keresgélni!
Tippek: Canon 18-135mm, Nikkor 18-105mm, Tamron/Sigma 18-200mm

Vannak fix objektívek, amikkel egyáltalán semmiféle zoom-olásra nincs lehetőség, viszont ezek kifejezetten rossz fényviszonyok között is használhatóak maradnak, és csodálatos háttérelmosást tudnak csinálni. Kis játszadozás után nagyon pontosan be lehet lőni mi legyen éles, vagy életlen a képen. Mindegyik gépre van viszonylag olcsó, fix 50mm-es objektív, ami valószínűleg a legjobb lencséd lesz még nagyon sokáig!

Jelenleg a fix 50mm-es, 1.8-as rekeszértékre képes (ez jó!) objektívek árai:
Canon: 28.800 Ft
Nikon: 56.900 Ft
Sony: 49.305 Ft

Van belőlük 1.4-es és 1.2-es változat is, de azok sokkal sokkal drágábbak!

Manuális objektívet kezdők NE vegyenek! Nagyon olcsók (10.000 Ft alatt is akár), fantasztikus képeket lehet velük készíteni, de cserébe szakértelmet és tapasztalatot kíván a használatuk.

A Canon és Nikon gépekhez szinte végtelen a választék. Sony-hoz már nem árt erősen körülnézni a gyári lencsék helyett más után, mert kevés objektív van hozzá, de legalább drága is!

A Sigma és Tamron objektívek változó minőségűek (torzítás, fényerő tekintetében leginkább), de olcsóbbak, mint az eredetiek. Kaphatóak mindegyik géphez, szóval jól nézzétek meg melyik géphez valót néztetek ki! Ugyanaz a lencse kapható mindegyik gépre, csak más a bajonett.

Objektívek vásárlásához hatalmas segítséget tud nyújtani a LensBuyersGuide nevezetű oldal!

Egyéb kiegészítők

Ami még egy kezdőnek is fontos kiegészítő, az a táska, a pótakku, a memóriakártya, és esetleg az állvány.

Pótakku árban nagyon változó, és rendszerint nem része a készletnek, amikor a boltban megveszed/megrendeled a cuccot, ezért magadnak kell beszerezned. Utángyártottat is lehet nyugodtan, úgyis ugyanazon a soron készül, ahol az eredeti, csak nincs rávésve a márkanév, cserébe viszont sokkal olcsóbb.

Canon EOS 1200D-hez 3.600Ft  (LP-E10)
Canon EOS 650D-hez 3.190Ft (LP-E8)
Nikon D3200 és D5100-hoz 4.200Ft (EN-EL14)
Sony SLT-A58-hoz 5.500Ft (NP-FM500H)

Táskák kb 4.000Ft-tól a csillagos égig mennek felfelé árban. Legjobb megoldás az, ha elzarándokolsz egy MediaMarkt-ba, jól kinézed, hogy neked melyik táska is tetszik a legjobban, melyikben férsz el úgy ténylegesen a cuccoddal, jól felírod a termék kódját, majd a neten megrendeled a MM-os ár töredékéért! Nem árt, ha vízhatlan, minél jobban párnázott, annál jobb; és persze a vállpánt! Ha csak teheted, tartsd a dolgaidat a táskában, hogy ne sérüljenek, ne koccanjanak! Hama? Nem baj!

Memóriakártya egy kicsit kényesebb dolog. Esetek 90%-ában jó a legolcsóbb TESCO-ban kapható, 3.000Ft-os bármilyen SD (vagy SDHC) memóriakártya. Ha sorozatokat akarsz lőni nagy mennyiségben, vagy videózni szeretnél, akkor lehet értelme egy 12.000Ft-os kártyának, de nem javaslom így elsőre. A jelentősen drágább (azonos kapacitású) kártya valószínűleg gyorsabb lesz, mint az olcsóbb testvére, így a kártya sebessége nem fogja korlátozni a sorozatfelvétel sebességét. Az említett Canon és Nikon modelleknek teljesen elég az olcsóbb változat, mert nem is tudnak olyan gyorsan lőni, hogy kelljen a drágább (4-5 kép másodpercenként). A Sony is beéri olcsóval, de ő már van olyan gyors, hogy lehet értelme a drágábbnak (8 kocka/másodperc).
Ami a méretet illeti: döntsd el mit szeretnél! Ha egy esemény közepén behal egy kártyád (mert bizony előfordul), akkor könnyen elveszítheted az összes képet, ami azon a kártyán van. Ha több, kisebb méretű kártyát veszel, akkor ez a kockázatod csökken, viszont lehet cserélgetned kell menet közben. Ha pedig vállalod a kockázatot, és nagy kártyát veszel, a te dolgod! Én 16 gigásnál nagyobb kártyát még videózásra sem tartok! 4db 4 gigás, vagy 2db 8 gigás felállást javasolok.

Állványok esetében egyszerű a dolgunk: minden géphez ugyanolyan való. A felsorolt gépekhez és objektívekhez elég a legolcsóbb háromlábú Hama állvány is, elvégre ezek a dolgok nem 20 kilósak, hanem talán csak 0,5-1 kilót nyomnak. Érdemes lehet az állvány középtengelyére felakasztani a fotós táskát, vagy valami nehezéket, hogy mégstabilabbá tegyük a szerkezetet!
Állványok tekintetében nagy név a Cullmann, a luxus kategória pedig a Manfrotto.

Konklúzió

Teljesen mindegy melyiket veszed, mert mindegyik jobb lesz, mint az eddigi géped volt. Ha együtt tudsz élni a Sony furcsaságaival, akkor azt javaslom; de ha nem, akkor a Nikon D5100, vagy D3200 mellett tenném le a voksom. Fontos, hogy a kezdő gépedre 250.000Ft-nál többet ne költs, mert csak később fogsz rájönni, hogy tényleg akarod-e ezt egyáltalán, vagy másik márka mellett döntenél-e mégis! Később, ha már sok cuccod lenne hozzá, akkor fájdalmasabb lenne a váltás is, mert ezek a kütyük kb fénysebességgel veszítik el az értéküket; és használt gépet eladni csak az eredeti ár igen csekély töredékéért lehet. Igen, 1 éves gépet érdemes lehet venned, mert olcsón megúszhatod, és majdnem ugyanazt kapod, mintha új lenne. Idősebbet ne!
Lesznek olyanok természetesen, akik majd rád akarják tukmálni a sokszázezres gépet, mert az jobb, és tényleg jobb egyébként, de neked, mint kezdőnek ez is bőven jó lesz! Elvégre friss jogsival sem Ferrari-ba ülsz be… vagy mi a szösz!

A gép, és objektív mellé vételezz mindenképp memóriakártyát, és táskát! Ha éjjel is szeretnél fotózni, akkor állványt is!

Segítség

Hol kaphatsz segítséget a választáshoz, vagy a géped kezeléséhez? Rengeteg fotóstanfolyam indul, rengeteg elérhető könyv, kép, videó van odakinn; és szinte hemzsegnek a Facebook-on a mindenféle fotós csoportok, és az XY Photography névre keresztelt oldalak. Utóbbiakkal óvatosan, mert ezek közt eléggé sok a kétes minőségű!

Ha kezdő vagy, és szeretnéd megtalálni az irányt, és tudni, hogy merre indulj, akkor nézegess képeket! Mások képeit. Előbb-utóbb megunod, hogy fákat, bokrokat, virágokat és macskákat fotózol! Ha pedig kezdőként útmutatás kell, javaslom csatlakozz az “Amatőr Fotós Kör” névre keresztelt csoporthoz a Facebook-on: https://www.facebook.com/groups/632593576774475/

Most írtam, hogy ezzel óvatosan! Most akkor mégis miért ez?
A csoport sokkal barátságosabban működik, mint rengeteg fotós oldal. Sok helyen beképzelt, magukat – okkal vagy ok nélkül – profinak tituláló valakik úgy leoltanak egy balul elsült kép miatt, hogy a Dunába ugranál, mintsem tovább próbálkozz! Ehelyett ők tényleg segíteni próbálnak neked, hogy tudj tanulni, és fejlődni, ha tényleg szeretnél!

2 thoughts on “Első DSLR vásárlása

  1. Üdv! Kezdő vagyok és tükrös gépet szeretnék de nem tudok dönteni ,hogy melyik jobb gép sony as58 vagy nikon d 3200? Mozgó járműveket fotóznák vele ! Este melyik géppel tudok szebb fotót készíteni?

    1. Szia, csak az elnne a kérdésem, hogy a vakukról nem esett szó. Van erről kólön cikk, vagy kezdésnek mit ajánlanál?
      Köszi, Kata 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..